Kaars onderhouden? Waarom zou iemand een kaars moeten onderhouden? Dit is toch geen auto?

Net als alles hebben kaarsen ook een beetje onderhoud nodig. Want onderhoud zorgt ervoor dat je kaars langer mee gaat, en geeft je meer tijd met je kaars om te relaxeren en ervan te genieten.

Hier zijn een paar dingen die fout kunnen gaan met je kaars.

Kleine of slechte kaarslicht: Wanneer de wiek te kort is zal het slecht branden en niet genoeg licht of warmte geven (meer hierover in "Tunneling"), en wanneer het te lang is zal het waarschijnlijk roet vormen.

Voor elke gebruik (dus ook wanneer de kaars niet meer nieuw is) moet de wiek getrimd worden naar een lengte van 5mm. Dit zal ervoor zorgen dat de kaars beter brand en dat de geur beter verdampt.

Tunneling: Als je tunneling hebt betekent dit dat de kaars niet lang genoeg aan was (vooral tijdens de eerste keer). Vreemd genoeg hebben kaarsen een geheugen, en als je de eerste keer niet lang genoeg hebt laten branden, smelt het bovenste deel niet helemaal. Dan kan het zijn dat dit bij de volgende keren voor problemen kan zorgen.

Daarom altijd ervoor zorgen dat bij de eerste keer het oppervlak van de kaars volledig is gesmolten. Als je dit niet doet, en bij de volgende keren de kaars net zo min de kans geeft om volledig te smelten, kan het voorkomen dat je een gat in je kaars brand en alleen het midden blijft smelten. Dit betekent niet alleen een kortere levensduur van je kaars, maar ook minder geur.

Padddestoel / Mushrooming: Wanneer de vlam meer was verbruikt dan dat het nodig heeft om te branden, dan bestaat er een kans dat het puntje van de wiek na een tijdje op een paddestoel gaat lijken. Bij normale kaarsen van paraffine betekent dit dat de wiek te dik is voor de grootte van de container. Bij natuurlijke kaarsen is deze kans groter omdat kleinere wieken soms niet sterk genoeg zijn om de hele kaars te doen smelten (zie tunneling), daarom dat dikkere wieken gebruikt moeten worden. Dit zorgt natuurlijk voor de paddestoel vorming. Je zult dit elke keer moeten trimmen, maar het trimmen is toch goed voor een betere levensduur, dus je doet eigenlijk iets goeds voor de kaars.

Kaars uitzetten: Er zijn verschillende manieren om kaarsen uit te zetten zoals blazen, kaars douter (soort van schaarachtige dover), kaarsen dover (het mutsje) of een wiek dipper. Wat je gebruikt maakt niks uit, maar gebruik alsjeblieft niet de natte vinger methode.

Als per ongeluk een vuur onstaat door een kaars, gebruik geen water om het uit te zetten. Gebruik een brandblusser of een blusdeken om de zuurstof toevoer te stoppen.

Alle waarschuwingen over het gebruik worden op alle kaars pagina's aangegeven door middel van deze link . Lees deze, en hou je aan de regels. Hieronder zijn een paar van deze regels.

Waarschuwing, hou je aan deze regels voor veilig gebruik van de kaarsen

!!!-Laat nooit je kaars onbewaakt branden.

!!!-Het gebruik van de kaarsen is op eigen risico.

!!!-Houd aangestoken kaarsen veilig buiten bereik van kinderen of huisdieren.

!!!-Laat altijd minimaal 10cm afstand tussen twee aparte brandende kaarsen.

!!!-Laat nooit je kaars branden op of vlakbij iets dat makkelijk kan aangestoken worden (zoals papier, hout of brandstoffen etc.).

!!!-Steek een kaars alleen aan op een egale, hitte bestendige oppervlakte.

!!!-Laat de kaars nooit langer dan 4 uur branden.

!!!-Laat de vlam niet het glas aanraken, dit kan er voor zorgen dat het glas breekt.

!!!-Het glas kan erg warm worden tijdens gebruik!

!!!-Stop met het gebruik van de kaars wanneer het resterende was onder de 5mm is.

TIPS:

als je denkt dat je kaars aan het tunnelen is, dan kan je proberen je kaars te redden door middel van een föhn of een hittepistool op het kaars oppervlak te houden tot dat het smelt en een egaal oppervlak vormt. Pas op dat je wiek niet onder het was blijft, anders heb je moeite met het aansteken.

...onderhoud je jou kaars?

Terug naar homepage