Geur

Terwijl we iets ruiken, herinneren we ons ook.

Onderzoek toont aan dat de herinneringen die verband houden met geur de sterkste, meest levendige en emotionele momenten in ons geheugen zijn. Alles wat we ruiken, heeft invloed op wat we ons herinneren, wat we direct daarna voelen en de gedachten waar we als resultaat naar toe gaan.

Ruiken wordt echter vaak een onzichtbare sensatie genoemd. Omdat we geuren meestal ervaren zonder ze bewust waar te nemen. Wanneer een geur onze neus binnenkomt, komt het onze neusholte binnen en van daaruit direct de hippocampus, amygdala (emotieverwerkingscentrum) en de olfactorische cortex (dit is niet alleen gerelateerd aan geur, maar heeft ook taken met betrekking tot complex geheugen, leren, en besluitvorming).

Het roept gedachten, emoties en herinneringen op. Vaak merken we echter noch de geur, noch verbinden we de plotselinge herinneringen ermee...

Kokoswas

Kokoswas wordt verkregen uit kokosolie, deze wordt op zijn beurt verkregen uit kokosnoten van onze zeer geliefde kokospalm. En als we nog een paar keer kokos zeggen, hebben we genoeg kokosnoten om een pina colada te maken.

Terug naar het onderwerp...

Iedereen die thuis kokosolie heeft gebruikt, weet dat het op een warme dag vloeibaar wordt en heeft waarschijnlijk ook de vage 'kokosgeur' opgemerkt. Dit leidt tot twee veelgestelde vragen over kokoswas: "Wat is het verschil tussen kokosolie en was?" en "Ruikt kokoswas niet naar kokosnoot"?.

Gezien de neiging om bij kamertemperatuur te smelten, is kokosolie geen was. Onze kokoswas maakt gebruik van een gehydrogeneerde en geraffineerde kokosolie. Het raffinageproces verwijdert de kokosgeur, terwijl hydrogenering het smeltpunt aanzienlijk verhoogt van ~23C tot ~37C. Dus met onze ‘high-melt’ kokosolie zijn we een stap dichter bij een wax, maar nog niet helemaal. De kokosolie wordt vervolgens gemengd met andere natuurlijke plantaardige wassen om het smeltpunt verder te verhogen (tot ~50C) om problemen met 'vloeibaar maken' te voorkomen.

Samengevat: kokoswas is een kokosolie met een hoog smeltpunt en andere natuurlijke wassen gemengd om een was te verkrijgen die vast is bij kamertemperatuur.

Slaap- en kussengeuren

Als u probeert sneller in slaap te vallen, zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden, van de temperatuur in uw kamer tot geluidsniveaus tot het al dan niet gebruiken van een ondersteunend kussen. Geur kan ook een rol spelen; veel mensen zweren bij kussensprays om ze een beetje makkelijker naar dromenland te laten afdrijven. Er kan enige waarheid in deze beweringen zitten, zegt W. Chris Winter, MD, een neuroloog en specialist in slaapgeneeskunde, dat wil zeggen, op voorwaarde dat de formule lavendel bevat. "Er zijn een aantal onderzoeken die erop wijzen dat het slaapbevorderende effecten kan hebben", zegt hij [1].

Geen fan van lavendel? Een andere geur die je associeert met een kalmerende herinnering (de geur van je moeder om een voorbeeld te geven) kan je ook helpen om wat te slapen, zegt Dr. Winter. "Sprays kunnen nuttig zijn als we een bepaalde geur in onze geest koppelen aan de handeling van de slaap", zegt hij. "Dit geldt met name voor reizen. Als je een bepaalde geur associeert met je slaapkamer, kan het sproeien van die geur in je hotelkamer je hersenen doen denken dat je thuis bent."

[1] https://www.health.com/sleep/best-sleep-pillow-sprays

Leuk om te weten

Terug naar homepage